Estetska hirurgija – osnovni pojmovi

Mnoge ljudi privlači estetska hirurgija zbog nekog razloga. Ali u isto vreme, mnogi od nas nisu zaista upućeni u pojmove, važnost i moguće probleme povezane sa estetskom hirurgijom.

Ova web stranica je nazvana “estetska hirurgija beograd” jer smatramo da je vrhunski stručnjaci i klinike ove oblasti u Srbiji danas nalaze u Beogradu. Na početku, želimo se osvrnuti na par najvažnijih stvari u vezi najpopularnijih pojmova i zahvata danas u svetu i kod nas.

Facelifting (Rhytidectomija)

Ovo je tehnički izraz za repozicioniranje tkiva lica i vrata. Popularno se naziva fejslifting. Ovaj zahvat vraća konture i mladenački izgled, osvežava lice i koriguje konture lica iskrivljene povlačenjem i popuštanjem tkiva tokom vremena.

estetska hirurgija facelifting

Zone lica koje se obično tretiraju: brada, obrazi, duboki nabori labave kože sa strane nosa i usta, koža oko donje vilice, višak masnoće ili labave kože uzrokujući gubitak definicije u područje vrata.

Lekari estetske hirurigije koju su zaista stručnjaci, razgovaraju o vašim problematičnim područijima za vrijeme konsultacije i na taj način ukazuju na nivo korekcije koje možete očekivati.

Jedna stvar koja zvuči i jeste jednostavna. Estetska hirurgija ne zaustavlja vreme – samo “resetuje” proces. Koliko dugo traje efekat fejslifitinga zavisi od mnogih stvari uključujući i karakteristike vaše kože. Primetićete i popuštanje “zategnutosti” u roku od nekoliko mjeseci nakon facelifting operacije, ali važno je da se koža nikada neće vratiti na predhodni nivo deformacije. Mnogi pacijenti traže ponavljanje postupka estestke hirurgije u periodu 7-10 godina koji omogućuje održati najbolji mogući izgled.

Ograničenja

Facelifting postupci mogu biti ograničeni u slučaju određenih osobina vaše kože . Evo nekih primera:

* Debela, teška, masna koža
* Oštećena koža
* Promene u koži usled prethodnih postupaka

Webstranica Estetska Hirurgija Beograd  kao i sama esteska medicina imaju za cilj da vam pomognu da izgledate lepo, da budete što je moguće lepši za svoje godine, a ne da izgledate neprirodno, “plastično” ili petnaest godina mlađi. Ako uopšte postoje, lekar ima način da ih prepozna i izbori se sa specifičnim ograničenjima.

 

Estetska hirurgija – Rizik

Fejslifting postupci uključuju više rizičnih elemenata kod pušača. Zašto je to tako? Jednostavan odgovor. Nikotin uzrokuje sužavanje krvnih žila koje do kože donose krv. Time se smanjuje protok krvi i povećava rizik . Ako ste pušač, lekar će vam dati određene preporuke kako bi se smanjio rizik.

Ako imate hipertenziju ili visok krvni pritisak, oni moraju biti pravilno kontrolisani prije operacije i tako je moguće smanjiti rizik od krvarenja.

estetska hirurgija beograd

Isto tako, postoji vrlo mali rizik od ugrožavanja živaca koji kontrolišu lice. U zavisnosti od ozbiljnosti postupka, specijalista estetske hirurgije će sa vama podeliti detalje u toku konzultacija.

Ostali rizici normalne za sve ostale operacije i zahvate kao što su krvarenje, infekcije i nastajanje ožiljaka postoje u vrlo malom procentu slučajeva. U bilo kojoj ozbiljnoj klinici u kojoj estetska hirurgija nije sporedna aktivnost lako ćete dobiti sve potrebne informacije i uputstva koja imaju za cilj olakšati vašu pripremu kao i samu estetsku operaciju.

 

Operacija

Za fejslifting zone koje se koriste su u području temena, u koži nabora ispred i iza ušiju, i u kosi iza ušiju. Za promjenu izgleda vašeg lica kože kao i dublja tkiva lica prvo moraju biti vrlo pažljivo mobilizirani. Zatim, dublja tkiva i kože se premještaju gore i unazad u smeru zatezanja. U području vrata, deformacije (malpositions) vratnih mišića se ispravljaju da bi pružili bolju podršku glavi i obezbedili optimalnu konturu vrata.

Na područiju lica i vrata, višak ili formacija masnog tkiva se odstranjuje oblikuje pomoću male usisne cijevi.

Nakon tretiranja kože i mekih tkiva, višak tkiva se odstranjuje, a rezovi se pažljivo zatvoraju.

Oporavak

Oporavak od hirurških zahvata estetske hirurgije je brz, i vrlo se malo razlikuje od osobe do osobe.

Svi rezovi će biti pažljivo zatvoreni, ekspertnim metodima tako da nema šanse da vaše lice ili telo ostane označeno. Vrlo tanka linija ožiljka je najgore što vam se može desiti i to samo privremeno. Već sledeći dan ćete npr. biti u mogućnosti da opere kosu. Svi izloženi ili vidljive šavova će biti uklonjen u 4 do 5 dana. Preostali šavovi koji su skriveni u kosi bivaju uklonjeni u roku od 7 do 10 dana.

Faze oporavka

Pacijenti obično žele znati o četiri faze oporavka: hospitalizacija, vreme kad oteklina ili modrice nestaju, kada će se moći vratiti na posao i sl. i naravno kada se možete vratiti na aerobne aktivnosti, treninge itd.

Period Hospitalizacija: pre estetske operacije najbolje je provesti u bolnici jednu noć a isto tako posle zahvata ili operacije. Tako uvek imate nekoga da se brine za vas, možete biti sigurni u brzo oporavak oteklina ili modrica sa najmanje mogućih komplikacija.

Modrice i otekline: 5-10 dana

Povratak na posao, društvene aktivnosti: 10 do 21 dan

Aerobne aktivnosti ili naporne aktivnosti: 14 do 21 dan

Stručnjaci uvek preporučuju da se posle opracije osoba vrati svojim uobičajenim aktivnostima odmah. Naravno bilo koji tip većeg zamaranja se mora izbegavati.

Vezane reči: